דבר העורכת
אנו מביאים לפניכם את גיליון 97 של "ילקוט מורשת לחקר השואה והאנטישמיות". הגיליון יוצא לאור בחסות האקדמית של הקתדרה ע"ש אלפרד פ' סליינר לחקר האנטישמיות והגזענות באוניברסיטת תל אביב, שבראשה עומדת פרופ' דינה פורת. שתי חברות מערכת "ילקוט מורשת", פרופ' אביבה חלמיש ופרופ' דליה עופר, התנדבו לשמש עורכות אורחות של הגיליון, וזה המקום להודות להן מקרב לב על ההתמצאות בנושא, המקצועיות והמסירות הרבה שגילו למן תחילת העבודה ועד השלמתה.
גיליון זה מיוחד לנושא מרכזי אחד: "השנה הראשונה לאחר המלחמה: חזרה לחיים". למערכת הגיעו מאמרים רבים בנושא זה, ומהם נבחרו העשרה המתאימים ביותר. במאמרים מושם דגש בחיפושי הדרך של הניצולים והשורדים, בהם הרפטריאנטים, שביקשו למצוא את מקומם מחדש בעולם שאחרי העידן הנאצי.
לא רק גורלם של יהודי אירופה נידון כאן, אלא גם גורלם של הרכוש היהודי הקהילתי בפולין ושל נכסי התרבות היהודיים באירופה. הקניין התרבותי היהודי היה נתון להרס ולביזה בזמן המלחמה, ומוסדות יהודיים נאבקו זה בזה ובשלטונות כדי להעביר לידיהם את הספריות, אוספי הספרים וכתבי העת שנותרו מאחור בעולם שחרב. ניסיונות ההצלה של קניין זה בידי מוסדות ויחידים כבר נסקרו ב"ילקוט מורשת", אך מכיוון שהנושא ממשיך להעסיק את החוקרים יוחד לו מקום גם בגיליון זה. עוד ייבחן כאן גורלה של היהדות הליברלית בגרמניה, שהיה לה בסיס איתן במדינה ערב השואה וזו איימה לכלותה.
הגיליון נפתח במבוא חשוב ומעניין, שכתבו פרופ' דליה עופר ופרופ' אביבה חלמיש. הן מציגות בו את חשיבות המחקר על השנה הראשונה של "התקופה בסוגריים", זו שבין סיום המלחמה להקמת מדינת ישראל, וסוקרות בקצרה את מאמרי הגיליון ואת הקשרים המתגלים ביניהם.
"ילקוט מורשת" ראה אור לראשונה בשנת 1963 במאמץ גדול של המייסדים והעורכים הראשונים. מאז הוא יוצא לאור מדי שנה בשנה כבר 53 שנים, ובכל גיליון משקיעים העורכים מאמצים ניכרים כדי להביא לפני הקוראים מאמרים מקוריים, מסמכים ראשוניים ועדויות. גיליון זה, מספר 97, הוא ביטוי נוסף של המשכיות וחידוש: נכללים בו מאמרים של מרצים בכירים ופרופסורים לצד מאמרים של חוקרים צעירים בשלבי כתיבת עבודת הדוקטור, שראינו בעבודותיהם מחקר חדשני הראוי להגיע לקוראינו עוד בטרם הושלמה מלאכתם. השילוב בין מחקריהם של חוקרים ותיקים וידועים ובין מחקריהם של חוקרים צעירים המתחילים את דרכם המקצועית מאפיין את "ילקוט מורשת" מאז ומתמיד.
הן החוקרים הוותיקים הן החוקרים הצעירים היטיבו להאיר את שנת 1946, היא שנת החזרה לחיים, מזוויות שונות. בחלוף 70 שנים מהשנה ההיא אנו תקווה שתגלו עניין במאמריהם מרחיבי הדעת.
ד"ר גרסיאלה בן-דרור, עורכת